Бързи и яростни...в офиса

Албена Паралингова


Според Ема Сепала, психолог и научен директор в Станфордския университет и автор на книгата The Happiness track, за да бъдем работоспособни в ежедневието не е нужно през цялото време да демонстрираме енергичност. Изобщо енергичността е криворазбраното понятие на западното мислене, свързвана непрестанно с мотивация и ангажираност.
За да излезете от капана на тази криворазбрана представа

1. Осмислете стереотипите.
Не е нужно да преекспонирате енергичността си. Помислете – ако тя е фалшива, т.е. ако зад нея не стои реална жизненост, откажете се от нея. Това няма да провали срещата ви или бизнес разговора. Заложете на аргументите, на зрителния контакт, на паузите – колкото по-спокойни сте вътрешно, толкова повече можете да слушате и да използвате паузите в разговора. Твърде енергичното държание може да бъде и твърде шумно.

2. Практикувайте отслабване на контрола.
Най-ефективните лидери ще ви кажат, че твърде малко контролират. И това е част успеха на екипите им.
Да отслабим контрола в собствения си ум означава да пускаме нещата да се случват, винаги когато можем. Определете си ден или няколко часа от седмицата, за които да не правите планове. Дайте си сметка, че наистина незнаете какво ще правите. Оставате се на случайността. Или тръгнете някъде – изследвайте града, местността. Вижте къде ще ви заведе пътят.
Звучи лесно, но способността да пускаме контрола изисква сила. И работи за вътрешната ни увереност, че каквото и да се случи, можем да го приемем и да се справим. /Една част от желанието за контрол е страхът от несигурността./

3. Трансформирайте негативните емоции.
Сигурно вече се питате: „Ама как?“
Нашият ум е устроен така, че търси дефекта, забелязва кое не е наред...
Ако ви предстои неприятна среща, помислите кое ще е доброто в нея и се фокусирайте за минута върху това. Когато усетите появата на негативна емоция, довършете я с другия аргумент: „..., но затова пък ще...“
Ако са ви включили в проект, който не харесвате, помислете още веднъж : с какво проектът ще е полезен на хора или общност, какво ще бъде вашето участие в тази полезност, ако вие сте на мястото на тези хора, много ли ще е важно да бъде реализиран този проект и т.н. Използвате отговорите като мотивация. Имате нужда от позитивен стимул. Другото, както стана ясно, е убиец на енергия.

4. Научете се да се смеете.
Обаче от сърце. Смехът разгъва дробовете и масажира вътрешните ни органи. А така, колкото и да е невероятно, се изхвърлят токсините.
Смейте се така и черният ви дроб да се смее. /Там са най-много токсини. За да бъдем здрави, не е важно само какво приемаме, но и как се чистим./ Шампиони по смях може да станете чрез stand up comedy или йога на смеха.
Или ако полудувате с някой малчуган. /Установено е, че едно дете се смее средно 300 пъти на ден. Възрастният се смее средно 20 пъти дневно./

Изобщо наблюдавайте децата как се смеят, какво ги разсмива... - нека те бъдат вашите учители по смях.


Бъдете здрави!


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Албена Паралингова е магистър по управление на човешките ресурси с над 14-годишен професионален опит.
Сертифициран треньор в групово-динамични психотренинги.
Сертифициран оценител на професионално-значими качества и компетенции в Асесмънт център.
Сертифициран треньор по йога след дългосрочна специализация. От 2 години прилага йога принципите и практиките в своите обучения и работни формати.
Създател на кратки работни формати за осъзнаване на нуждата от релакс на работното място.

Можете да се свържете с нея на al_paralingova@a3-vd.com