Юни - Месец на Йога - Месец на Здравето и Баланса

Или какво се случи с нашата инициатива, посветена на мотивацията и възстановяването на работоспособността чрез йога принципи и практики

Има една кратка история:

Майка отива при местния мъдрец с молба да й даде напътствия какво да прави със сина си, който е подрастващ. Накрая го моли да се срещне лично с момчето и да му каже няколко думи, включително да не пие чая си със захар, защото и без друго бил пълничък.
Мъдрецът й поръчва да доведе сина си след 2 седмици. Тя се учудва – очаква по-скорошна среща, но нищо не казва.
Идва денят. Майката и синът й се нареждат на върволицата от хора, дошли да се видят с мъдреца и да почерпят съвет или заръка от него. Когато дошъл техният ред, човекът казал няколко думи на момчето и накрая благо го изпратил с последното:
„И да пиеш чая си без захар!“
Отместили се майката и момчето, за да сторят път на следващите в нужда. Жената обаче била неспокойна – изчакала народът да мине по реда си и отново застанала пред мъдреца:
- Учителю, не можах да разбера само едно – защо ни повикахте след 2 седмици? Нещо важно ли трябваше да се случи през това време?
Мъдрецът я погледнал спокойно в очите и отговорил:
- Преди 2 седмици и аз пиех чая си със захар.

През последните 2 години нашият основен фокус са активности, свързани със здравето и мотивацията на работното място и базирани на йога.
Дали следваме модата или бързо се ориентираме в актуалните нужди?
Можем да бъдем тълкувани по всякакъв начин.
Истината е, че ние също „пием чая си без захар“ - вярваме в ползите от спирането в рамките на работния ден като превенция на излишния стрес.
Ние също спираме.
Спираме независимо какво правим и колко важни са задачите ни за деня.

От 2015 година по инициатива на ООН 21-ви юни е Международен ден на йога.
Във връзка с това тази година обявихме целия месец юни за Месец на йога – Месец на Здравето и Баланса на работното място.
Целта ни беше да стигнем до повече хора, да популяризираме йога отвъд бранда, мистериите и празните обещания, срещани от мнозина. И разбира се, да помогнем на заетите хора да осъзнаят, че стрес няма.
Има натрупване на твърде много умора – физическа, емоционална и ментална и невъзможност/неспособност тя да бъде освобождавана.

В периода 1-29 юни 2017 г. реализирахме:

01 юни – 30-минутен модул „Моята вътрешна сила“ за стратегически мениджъри от международна компания като част от 2-дневен тиймбилдинг формат /Старосел/

13 юни – Въвеждащ модул на обучение за фасилитатори „Моят работен баланс“ /София/

20 юни – Уъркшоп „Моят работен баланс“ за екипи на международна компания от финансовия сектор /София/

22 юни - „Моята вътрешна сила“ - отворен уъркшоп /София/

24 юни – Уъркшоп „Как да си върнем силата и енергичността в рамките на работния ден“ като част от празника по повод Международния ден на йога /Пловдив/

Всичко 150 човека се включиха в тези активности.

Най-често задавани въпроси от аудиторията:

„Как да спирам?“

„Какво е стрес?“

„Как да се справя с негативните мисли?“

„Как може да ми помогне това?“

Част от обратната връзка от участниците:

„Частта с практическите упражнение беше най-интересна за мен, защото научих неща, които мога да правя всеки ден и сам“

„Направих връзка защо ми се случват много неща“

"Успях да отпусна напрежението, което се беше натрупало в раменете"

„Упражненията, които извършвахме. Смятам, че имаха ефект върху настроението ми, видимо се почувствах по-добре“

"Замислих се, че съм твърде ускорена. Осъзнах, че дишам и живея забързано"

„Идеята е много хубава. Би било много ефективно за служителите, да имаме възможност в определени дни да прилагаме тези практики за половин час, примерно, плюс кратка медитация/релаксация в определено за това помещение в сградата. Може в обедната почивка“

Благодарим на всички участници – за въпросите, обратната връзка и вдъхновението, които ни дадоха още гориво за месец юли и август!


„Аз не мога да ви кажа никаква духовна истина, която дълбоко в себе си вече вие да не знаете. Единственото, което мога да направя, е да ви припомня каквото сте забравили. Така във всяка клетка на тялото ви се задейства и и освобождава живо знание, древно и винаги ново.“
Екхарт Толе